מאת: דליה מזעקי מוזס
נכסי דלא ניידי
נדל”ן נחשב לתחום השקעות ותיק ויציב בעולם מאז ומתמיד. בימים אלו של חוסר ודאות, כששוק ההון מתנדנד ויורד בעשרות אחוזים וכשהפנסיות שלנו נפגעות – רבים מהמשקיעים מעבירים את כספם לשוק הנדל”ן.
נכסי דלא ניידי כשמם כן הוא: קירות, בטון, ברזל… נדל”ן הוא משהו מוחשי שלא נמחק מהעולם בקלות.
בייבי-בום קורונה
זוגות שסגורים בבתים חודשים רבים… ומה קורה אחרי תשעה חודשים?
תופעה מוכרת בעתות משבר היא גידול בילודה, שיביא לגידול דמוגרפי רב יותר מהממוצע. מצב כזה צפוי להביא לצורך בדיור עבור זוגות צעירים ולצורך של משפחות מתרחבות לשפר דיור ולעבור לבתים גדולים יותר.
משבר בתוך הבית
זוגות שנמצאים הרבה זמן יחד בבית, לא מצליחים להימנע מחיכוכים. בתקופות משבר, כמו תקופת הקורונה, חלה עלייה באחוזי הגירושין. משמעות הדבר היא, כי משק הבית מתפצל לשניים וכך עולה הביקוש לדירות למגורים.
אין עבודה
אחוזי האבטלה הגבוהים בגלל סגרי הקורונה וצמצום כוח האדם בחברות ובעסקים, מאלצים אנשים רבים לדחות את תשלומי המשכנתא. אולם, מה יקרה ביום בו יצטרכו לשוב ולשלם אותם? האם יוכלו לעמוד בתשלומים?
מחד, מי שעדיין יהיה מובטל או בחל”ת, עלול להגיע למצב שייאלץ למכור את הנכס שלו ואף ירד במחיר המכירה כדי להפוך את הנכס לנזיל ולקבל מזומנים מהר, מה שעשוי להביא לעלייה ואולי אף להצפה בשוק הדיור. מאידך, תהליך כזה עשוי להביא לעלייה בביקוש לשכירויות, כאשר אנשים שמכרו דירות בבעלותם, יעברו לגור בשכירות.
מהעיר לכפר
בעקבות הקורונה, בכל העולם מתרחשת הגירה חיובית מהעיר לפריפריה, כאשר יותר ויותר חברות מאפשרות לעובדים לעבוד מהבית אחרי שהבינו שכך הן יכולות לחסוך בעלויות ולהגדיל את תפוקת העובדים. לדעתנו, מגמה זו צפויה להמשיך גם בעתיד. היום, כבר אין צורך לגור במרכזי הערים קרוב למקום העבודה.
פער בין ביקוש להיצע
בישראל חלה לאחרונה ירידה משמעותית בבניית דירות חדשות (למרות ההחרגה של ענף הבנייה מהסגר והגידול הדמוגרפי). בעקבות כך, גדל הפער בין הביקוש לדירות למגורים לבין ההיצע היום בשוק.
מרכז החיים בסלון
בימי הקורונה, הבית שלנו הפך למרכז החיים של כל בני המשפחה, השוהים בו יחד יותר ויותר שעות ביום. הילדים צריכים חדרים ללמידה מרחוק, ההורים צריכים פינת עבודה שקטה אחת לפחות ולפעמים שתיים… הבית הפך למקום הרבה יותר משמעותי בחיים שלנו, ואנחנו צריכים בית נוח וגדול, עדיף עם גינה, כדי לצאת להתאוורר בחוץ וגם לשחק, ללמוד ואפילו לעבוד מהחצר…
שם המשחק – טכנולוגיה
כולנו לומדים להשתמש בתקופה זו באמצעים טכנולוגיים, שהיו פחות בשימוש בימי טרום הקורונה; פגישות עבודה ולימודים בזום, חתימה אלקטרונית על חוזים, סיורים וירטואליים בנכסי נדל”ן, עבודה עם מערכות דיגיטליות של בנקים, רשויות ומשרדי ממשלה ועוד. כיום אנו עדים ליותר ויותר עסקאות נדל”ן שנחתמות מרחוק בארץ ובעולם (בשל מגבלת הטיסות).
מקורות הכנסה נוספים
רבים מאתנו לא יכולים לחזור לעבודתם הקבועה ולא ברור מתי נוכל לשוב לשגרה. יחד עם זאת, החיים ממשיכים ואיתם ההוצאות שאי אפשר לעצור: אוכל, ביגוד, תשלומים, דמי שכירות/ משכנתא ושאר התחייבויות. צריך ללמוד לחשוב מחוץ לקופסה, כיצד לייצר מקורות הכנסה נוספים. השקעה בנדל”ן היא אלטרנטיבה טובה להכנסה נוספת.
סביבת ריבית נמוכה
כאשר הריביות נמוכות, נוצרת הזדמנות למינוף הכסף הקיים באפיקי חסכון שונים ובנכסי נדל”ן קיימים, כסף זול העשוי לייצר עוד כסף בהשקעות נדל”ן.
כמו כן, הריבית הנמוכה על פיקדונות וחסכונות, שוחקת את עליית ערך הכסף (ואם יש אינפלציה, אז אפילו יותר) ויוצרת, בעיקר לאחרונה, תנועה משמעותית של כספים לשוק הנדל”ן.
הביקוש למגורים לא מסתיים אף פעם…
גם בזמנים קשים של מגיפה עולמית, משבר או מלחמה, אנשים חייבים קורת גג, אם כבעלי נכסים ואם כשוכרים. כשאנחנו משקיעות בנדל”ן למגורים, תמיד תהיה לנו הזדמנות להרוויח: כשהשוק עולה – נמכור נכסים ונעשה רווחים, וכשהשוק יורד – נקנה עוד נכסים בזול ונשכיר אותם.