מה קורה פה??? הכלכלה בבלגן ואנחנו עושות לכן סדר
הוועדה המוניטארית של בנק ישראל החליטה השבוע להעלות את הריבית הבסיסית במשק בשיעור חד של 0.4% ל-0.75% לשנה ועל זה יש מרווח של 1.5% של הבנקים.
שימו ❤️ריבית הפריים עולה משיעור של 1.85% לשנה לשיעור של 2.25%.
כללי ברזל ומושגי יסוד בכלכלה:
- אחד הדברים המדהימים בכלכלה – דברים חוזרים על עצמם, הכל מעגלי – זה נתון חשוב ומרגיע!
- משבר כלכלי מוגדר רק כשיש פגיעה בתעסוקה, ז”א עליה באבטלה – אנחנו לא שם כרגע !!!
- אבטלה – הכוונה היא, כמות האנשים שלא עובדים מתוך אלו שרוצים ויכולים לעבוד (לא כולל אנשים שלא עובדים מבחירה לדוגמה, חופשת לידה, נכים, פנסיונרים וכו)
- לאבטלה יש השלכות חברתיות וכלכליות קשות .
- במצב שאין התערבות ממשלתית של תשלום מענקים ותמיכה – מובטלים לא יכולים לקנות מוצרים – אז נוצר מצב של פגיעה בהכנסות של החברות. ומה קורה? החברות מפטרות עובדים – מצב זה מביא לגידול בכמות המובטלים – צמצום נוסף בצריכה – פגיעה נוספת בהכנסות החברות – פיטורים ופשיטות רגל – כדור שלג מסוכן לכלכלה!
- במצב שיש התערבות ממשלתית של תשלום מענקים ותמיכה – הצרכנים כולל המובטלים צורכים יותר – מצב שמעלה את הכנסות החברות – מצמצם אבטלה – פחות מובטלים – אין משבר!
מסקנה חשובה- השוק לא יכול לתקן את עצמו לבד ללא התערבות ממשלתית כי זה כדור שלג מתגלגל!
- המדינה היא היחידה שיכולה לתת קצבאות ומענקים ולהדפיס כסף -זה עוזר למשק להתאושש גם לצרכנים וגם לחברות שיכולות להמשיך ולהתקיים בזמן משבר ולא לפטר עובדים מצב שעלול להחמיר את המשבר. זה מה שקרה בקורונה בהרבה מדינות – תשלומי מענקים לחברות ותשלום חל”ת לאזרחים.
- אינפלציה – סל מוצרים קבוע בכל חודש שנמדד ע”י הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. כאשר המחירים עולים- האינפלציה עולה.
- הדפסת כסף – יש יותר כסף במשק – הצרכנים קונים יותר – החברות מעלות מחירים – האינפלציה בעליה.
- דפלציה– כאשר החברות מורידות מחירים – זה טוב לצרכן ופחות טוב לחברות שמפסידות כסף – ואז הן מפטרות עובדים – שוב כדור שלג שקובע במשק ועלול להביא למשבר!
- מדיניות מוניטרית – התערבות הבנק המרכזי במשק – כשהמחירים עולים הבנק המרכזי מעלה ריבית.
- הורדת ריבית – החברות והצרכנים לוקחים יותר מימון והלוואות זולות – החברות יכולות להעסיק יותר עובדים (מוריד אבטלה) – כוח הקניה במשק עולה – מביא לעליית מחירים- מביא לעליה באינפלציה.
- העלאת ריבית – מחיר הכסף יקר – החברות לוקחות פחות הלוואות וגם הצרכנים -לכן הם יכולים לקנות פחות – מביא להורדת מחירים ופיטורים (מעלה אבטלה) – בלימה של האינפלציה.
- ריבית גבוהה- מהווה אלטרנטיבה לחוסכים, במקום להשקיע בשוק ההון עם סיכון- משקיעים בחסכון בבנק – גורם לירידות בשוק ההון.
אז מה קורה פה בעצם??♀️
- בשנת 2020 בעיצומה של מגפת הקורונה, הורידו את הריבית כמעט ל 0 כדי שחברות יוכלו לקחת הלוואות ולהמשיך להתקיים ולהעסיק עובדים.
- כעת הפעם הראשונה זה 11 שנים שהבנק מעלה את הריבית פעמיים ברציפות. העלאת הריבית הייתה צפויה אולם שיעור ההעלאה לא היה ברור עד כה.
- הבנק חושש יותר מהאינפלציה מאשר מנתוני הצמיחה הנמוכים וקיים חשש שישראל בפתחו של מיתון.
- בחודש שעבר העלה כבר בנק ישראל את הריבית משיעור השפל בכל הזמנים של 0.1%, לשיעור של 0.35%.
- נגיד בנק ישראל, פרופ’ אמיר ירון, הודיע בחודש שעבר כי לאור מצב המשק בישראל והמתרחש בשווקי העולם, הריבית תעלה כעת בהדרגה עד לשיעור חזוי של 1.5% בעוד שנה.
- חלק מהבנקים ובתי ההשקעות, צופים שהריבית בישראל אף תגיע בעוד שנה לשיעור של 2%.
ולמה זה קורה דווקא עכשיו???♀️
- בניגוד לתחזיות בנק ישראל בחודש ינואר השנה, לפיהן האינפלציה תסתכם ב-2022 ב-1.6%, האינפלציה בישראל דהרה במהירות הרבה מעבר לתחזית הזאת, שהפכה בחודשים האחרונים ללא רלוונטית וחייבה לכן גם תיקון בתחזית הבנק המרכזי בחודש שעבר מעבר ל-3%.
- 3% זהו הרף העליון של יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה.
- מדד המחירים לצרכן שפורסם בראשית השבוע שעבר כבר הבהיר שקצב האינפלציה השנתי בישראל עלה ל-4% ועל פי החזאים “היד עוד נטויה”.
- לצד האינפלציה במחירי המוצרים והשירותים במשק, את בנק ישראל מדאיג במיוחד הזינוק העצום בשיעור של 16% במחירי הדירות בשנה האחרונה, ויש מומחי נדל”ן שאף נוקבים במספר של 20% כעלייה שנתית בחודשים הקרובים
במידה ולא יבשילו סעיפי שלוש התוכניות לבלימת מחירי הדיור, שהממשלה גיבשה בחודשים האחרונים, וחלקן טרם אושרו בכנסת ולא ברור כעת כלל אם יאושרו במצב הפוליטי הנוכחי.
מה קורה בעולם ומה צפוי הלאה??
- העלאות הריבית בישראל הגיעו למעשה מעט מאוחר, לאחר שבריטניה כבר העלתה את הריבית החל בדצמבר 2021 ארבע פעמים בתוך חמישה חודשים.
- הבנק המרכזי של ארה”ב (הפד) העלה את הריבית כבר לפני חודשיים תחילה ל-0.25% עד 0.5% ולאחר מכן, בחודש האחרון, העלה שוב בבת אחת ל-0.75% עד 1% לשנה.
- נגיד הבנק האמריקני, ג’רום פאוול, אף אמר לאחרונה כי יהיו בשנה הקרובה מספר העלאות ריבית, שצפויות להעלות את הריבית בארה”ב לרמות שלא נראו בשנים האחרונות.
- אחת הסיבות לאינפלציה הגבוהה בעולם היא המלחמה באוקראינה, שגרמה להתייקרות רבה של חומרי הגלם בעולם, שחלקם התייקרו אפילו ב-100%-200%.
- העלאות הריבית כעת נועדו למנוע סחרור מחירים אחרי שנתיים של משבר הקורונה והקפאה בחלק מהפעילות הכלכלית בתחומים רבים בעולם, שנפתחה מחדש במלוא התנופה בחודשים האחרונים.
- בישראל ההערכות הן כעת שבשנת 2022 יבוצעו לפחות עוד שתי העלאות ריבית וכי בעוד שנה הריבית הבסיסית של בנק ישראל תעמוד לפחות על 1.5% ואולי אף יותר מכך.
המשמעות: ריבית הפריים תזנק תוך שנה מ-1.6% ל-3% ויותר, מה שיכפיל את החזרי המשכנתאות של רוכשי הדירות ועלול להקשות עליהם.