מגמות בכלכלת 2022
המון דברים קורים פה לאחרונה בכלכלה העולמית בכלל ובישראל בפרט, אני רוצה שנבין קצת את המושגים ואיך זה קשור לכל אחת ואחת מכן.
1.השקל חזק מול היורו והדולר – מה זה אומר?
ככל ששער הדולר והיורו יורדים השקל חזק יותר, מאחר ואנחנו מרוויחות בשקלים אז אנחנו יכולות לקנות איתו היום יותר מוצרים ונכסים נדל”נים. ז”א אפשר לקנות היום יותר בחו”ל עם הכסף שלנו.
2.מה זו אינפלציה?
האינפלציה זה בעצם שחיקת המטבע המקומי – השקל. האינפלציה בישראל בשנת 2021 הייתה 2.8% ובארה”ב מעל 7%.
בארץ מרבית המשכורות לא צמודות למדד ולכן אנחנו מרוויחים אותו דבר אבל משלמים יותר על מוצרי צריכה, מים, חשמל, דלק, מזון וכו וזאת בעקבות עליית יוקר המחיה בישראל. ז”א כסף שיושב היום בצד ולא מושקע הערך שלו נשחק, בעתיד אני לא אוכל לקנות איתו את מה שאני יכולה לקנות איתו היום כי הערך שלא לא עולה בקצב האינפלציה (אלא אם הוא מושקע במסלול צמוד מדד).
- איך משפיע בנק ישראל על הכלכלה ?
ההתערבות של בנק מרכזי במשק נקראת מדיניות מוניטרית – הצעדים שהבנק עושה לשמירת ערך הכסף ובהשגת מטרות הממשלה.
המטרה העליונה של בנק מרכזי כגון בנק ישראל, זה לשמור על יציבות המחירים בשוק, בין היתר ע”י רכישות מט”ח ובאמצעות העלאת והורדת הריבית.
בנק ישראל מגדיר מידי שנה את יעד האינפלציה בישראל, זה אינו משהו שמוגדר בחוק, אלא נקבע ע”י הממשלה בהתייעצות עם נגיד בנק ישראל, הממשלה קובעת יעד ליציבות המחירים ובנק ישראל מחויב לעשות פעולות להשגתו, אחד הכלים להשפעת בנק ישראל על האינפלציה זו הריבית במשק.
בנוסף בנק ישראל מפקח על המסחר במטבעות חוץ אבל גם מתערב בשוק במקרה הצורך ובכך משפיע על שערי המט”ח.
בינואר האחרון כאשר נגיד בנק ישראל הפרופ’ אמיר ירון חשש ששער הדולר ימשיך לקרוס לאחר שהוא הגיע לרמה של 3.11, הכריז הנגיד שבנק ישראל ירכוש 30 מיליארד $ במהלך שנת 2022. תוך זמן קצר מההכרזה מבלי שעדין נעשתה הרכישה בכלל, שער הדולר קפץ ל 3.34, בנק ישראל שומר כיום על עמימות לגבי המשך הרכישות שלו של דולרים בעתיד ולא מן הנמנע שיעשה צעד כזה שוב במידה ובדולר ירד שוב לרמה כל כך נמוכה. ז”א בנק ישראל משפיע מאד על שערי המט”ח בישראל.
כיום השקל החזק מאפשר לבנק ישראל להמתין עם העלאת הריבית, ז”א הכסף בישראל ממשיך להיות זול , הריבית ממשיכה להיות זולה, הפריים 1.6% וזה
מאפשר לנו לקחת הלוואות זולות .
מה הצפי לעתיד?
מרבית הכלכלנים מדברים על המשך עליית המחירים בישראל ועל אינפלציה של 2-3% בשנת 2022, הריבית צפויה להתחיל לעלות במחצית השנייה של השנה וזה בעקבות העלאת הריבית הצפויה בארה”ב שמשפיעה על כל העולם.
בכלכלה הציפיות מתממשות מהתנהגות הצרכנים, ז”א כשאומרים לנו שמשהו הולך לעלות – אנחנו רצים לקנות- אז יש גידול בביקוש- וזה מביא לעליית המחיר בפועל. ז”א ציפייה לאירוע יכולה להביא להתרחשות האירוע !
מה המצב כרגע ואיך אתן יכולות להנות ממנו?
שער הדולר והיורו נמוכים מאד , ז”א השקל שלנו קונה יותר, אז במקום לקנות יותר בעלי אקספרס ובאייבי תיקנו יותר נדל”ן .
להלן דוגמאות:
- השקעה של 100,000$ בנדל”ן בארה”ב :
כשהדולר היה 3.8 ההינו צריכים 380,000 ₪ , היום כשהדולר 3.2 אנחנו צריכים לאותה השקעה רק 320,000 ₪ ז”א 60,000 ₪ פחות לאותה השקעה!
- השקעה של 100,000 יורו בנדל”ן באתונה:
כשהיורו היה 4.5 ההינו צריכים 450,000 ₪ , היום כשהיורו 3.5 אנחנו צריכים לאותה השקעה רק 350,000 ₪ ז”א 100,000 ₪ פחות לאותה השקעה !
נכון שגם ההכנסות והרווחים מהעסקאות יהיו במט”ח , ולכן כדאי להשאיר אותם באותו מטבע ולא להמיר לשקלים אלא להמשיך ולחסוך אותם ולייצר חסכון יפה במט”ח, וכל פעם שיצטבר לכם יורו/ דולר זה יהיה ההון העצמי שלכן להשקעה הבאה, וככה עושים נדל”ן, נכס מביא נכס !
בנוסף כיום הריבית והאינפלציה עדיין נמוכים, ויישארו כך ע”פ התחזיות לפחות עד המחצית השנייה של 2022, לכן כדאי לבדוק אפשרות למחזור משכנתא קיימת ולקיחת הלוואת חדשות במסלולים של ריבית קבועה ללא הצמדה למדד ולהשקיע את הכסף היום בנדל”ן .
אז מה המסקנה?
תבדקו מאיפה אתן יכולות לקחת היום הלוואת זולות, תשקיעו היום בחו”ל כי השקל חזק ואתן יכולות לקנות בשקלים שלכן הרבה יותר נכסים,
ומרבה נכסים מרבה ביטחון ויציבות כלכלית , מניסיון!
כתבה: דליה מזעקי מוזס